Dine mobilvaner påvirker dit barns opførsel

Er du en forælder, som altid har din mobil i hånden, eller har den liggende foran dig på bordet, så du kan gribe ud efter den, så snart der kommer en ny sms-besked eller en notifikation fra Facebook eller Instagram? Så ligner du mange andre danske forældre, som ofte lader sig afbryde af mobiltelefonen, når de er sammen med familien. Ulempen ved at have mobilen med sig overalt er, at den forstyrrer familielivet og det samvær, du har med dine børn.

Afbryder din mobil samtalen med dit barn?

Er dit barn i gang med at fortælle en historie om, hvad der skete i børnehaven, og lader du mobilen afbryde barnets talestrøm, fordi du skal tjekke en sms? Er du på Facebook samtidig med, at du hjælper dit barn med at lave lektier, eller når barnet skal puttes? I så fald er du ikke nærværende nok over for dit barn. Mobilen skaber forstyrrelser, og det påvirker barnets opførsel.

Et studie i forskningstidsskriftet Child Development viser, at børn reagerer på, at deres forældre er mentalt fraværende, fordi forældrene har mere travlt med at kigge på mobilskærmen end på at høre efter, hvad barnet fortæller. Den tid, der skulle bruges på nærvær og omsorg går i stedet med at være online på mobilen. Det bringer barnet i en situation, hvor det skal konkurrere med mobilen om forældrenes opmærksomhed. Forældrene agerer ofte som om, at mobilen er vigtigst og mest interessant, og det får barnet til at reagere negativt. Barnet kan f.eks. begynde at græde, blive hysterisk eller lave ballade for at fange forældrenes opmærksomhed.

Læg mobilen væk i bestemte tidsrum

Kan du nikke genkendende til disse scenarier i din egen familie, skal du måske blive bedre til at prioritere din tid i hverdagen. Du kan f.eks. beslutte dig for, at du kun tjekker mobilen i bestemte tidsrum, når dit barn leger eller sover. Du kan beslutte dig for at lægge mobiltelefonen væk, når I sidder omkring middagsbordet og være mere nærværende, når du taler med barnet, laver lektier, putter det osv. Du vil hurtigt opleve belønningen i form af et mere konstruktivt og dejligt samvær med dit barn, som føler sig set og lyttet til. Når du giver barnet din fulde opmærksomhed, får I mere kvalitetstid sammen i hverdagen.

mts_cool