For mange forældre og børn er det en udfordring at komme igennem måltiderne, uden at det ender i kaos, gråd og skænderier. Især aftensmåltidet kan give anledning til konflikter, fordi forældrene er stressede, og børnene er trætte. Nogle forældre kan føle sig fristede til helt at springe det fælles aftensmåltid over og blot sørge for, at børnene får noget at spise, inden de skal i seng.
Undersøgelse: kun 60 % spiser aftensmad med deres børn
En undersøgelse fra Rockwoolfonden i 2016 spiser kun 60% af forældrene aftensmad sammen med deres børn, og det er også kun ved en femtedel af aftensmåltiderne, at begge forældre sidder sammen med børnene og spiser. I undersøgelsen har man tidsregistreret 7.000 voksne samt 1.300 børn mellem 7 og 17 år. Undersøgelsen viser desuden, at skolebørn spiser morgenmad alene to tredjedele af tiden. Undersøgelsen giver ikke noget svar på, hvorfor forældrene fravælger at sidde sammen med deres børn til måltiderne. Er du selv iblandt de forældre, som fravælger måltider med dit barn, fordi du ikke orker skrig og skrål, eller fordi du gerne vil beskytte din Samsung Galaxy J4 Plus imod at blive stænket til med kartoffelmos eller spaghetti bolognese, fordi dit barn er overtræt og måltidet en kamp?
Måltidet er et pusterum
Der er en række gode grunde til, at forældre og børn spiser sammen. Det styrker nemlig familiesammenholdet, når familiemedlemmer giver sig tid til at være sammen og prioriterer at spise sammen. Aftensmåltidet er et pusterum i en hektisk hverdag. Her er tid til at tale sammen om, hvad der er sket i løbet af dagen. Morgenmåltiderne kan I bruge til at forberede jer på dagen og tale med hinanden om, hvad der skal foregå i løbet af dagen. På den måde kommer I godt fra start om morgenen. Find mere inspiration til gode morgenstunder i denne artikel.
Øget appetit og mindre kræsenhed
For de fleste øger det appetitten at spise sammen med andre frem for at sidde alene og spise. Når familien prioriterer måltidet og giver sig tid til at spise, så ryger der en ekstra bid eller ekstra portion ned. Der er også en tendens til, at børn er mindre kræsne, når der er ro omkring måltidet, og de ser forældrene spise en varieret kost. En anden måde at undgå kræsenhed på er at lade børnene være med i køkkenet. Når de selv har skrællet gulerødderne og været med til at røre rundt i gryderne, så vil de være mere tilbøjelige til at spise maden. Når familien samles omkring middagsbordet og værdsætter maden, så er det også et udtryk for taknemmelighed. Tak til den person i familien som har lavet mad i dag.
Forebyg overvægt ved at spise sammen
Når I spiser sammen, kan I støtte hinanden i at spise en sund og varieret kost. Når man spiser alene, kan der være større tilbøjelighed til at vælge de usunde løsninger og fast food. Spiser I sammen, er det nemmere at holde den slanke linje og undgå overvægt eller andre livsstilssygdomme, og I lærer jeres børn sunde og fornuftige madvaner.