Lær dit barn at mestre hverdagen

Griber du alt for ofte ind og binder dit barns snørebånd, når I har travlt og skal ud ad døren, eller rydder du op på barnets værelse, når det ikke selv gider? Så er du sikkert godt på vej til at havne i curling-fælden, og det er hverken sundt for barnet eller for dig som forælder. Børn helt ned til 3-års alderen kan sagtens selv tage tøj på, og øvelse gør som bekendt mester.

Det er for nemt at curle

Ofte undskylder forældre sig med, at det er ”nemmere”, at de klæder barnet på eller bærer barnet ned ad trappen, selvom barnet godt kan gå. I en travl hverdag kommer forældre ofte til at overtage de små opgaver, som barnet godt selv kan klare, og dermed glider hverdagen nemmere, men til gengæld får barnet ikke øvet i helt basale færdigheder som f.eks. at tage tøj på eller sætte sin tallerken i opvaskemaskinen, når det har spist.

Har du et barn, som ikke selv orker noget?

Du kan også have et barn, som ikke selv orker noget. Hver gang, du stiller et krav til barnet, så kan/vil/orker barnet det ikke. Resultatet bliver, at du så selv må gøre det. Barnets modstand kan eksempelvis skyldes dovenskab og en erfaring med, at ”når jeg ikke selv gider, så gør mor/far det for mig”. Men det kan også skyldes, at barnet er dårlig til at løse opgaven som f.eks. at binde snørebånd og ikke magter et nederlag, hvis det ikke kan finde ud af det. Løsningen er så at give barnet mere tid til at øve sig – i stedet for at fratage det muligheden.

Lad barnet selv tage ansvar for de opgaver, det magter

Det er derfor vigtigt, at du sender et signal til dit barn om, at det skal lære tingene selv. Du finder f.eks. en glimrende guide til at binde snørebånd her:

Det kræver tid og øvelser, og den tid må I finde i hverdagen. I takt med at barnet bliver bedre til det, kan det klares hurtigere, og for barnet er det en succesoplevelse, når det selv mestrer at tage tøj på, binde snørebånd, pakke taske osv. For dig betyder det, at du får et mere robust og selvstændigt barn med en større selvtillid. Det gavner også barnet, når det skal i børnehave og skole, at det kan klare de mest basale ting selv, for her bliver der stillet krav til børnene, og jo flere ting dit barn kan, jo mindre afhængig er det af at skulle vente på hjælp fra lærere og pædagoger. Når du har et barn, som mestrer opgaver, der passer til barnets alder, så bliver hverdagen også nemmere for dig.

mts_cool