Børn og smartphones

Hvornår skal et barn have en telefon? Det er jo praktisk, at børnene kan ringe, hvis de er i problemer, og at du altid kan få fat på dem. Det handler ikke nødvendigvis om barnets alder, men mere om hvor modent barnet er, fordi en smartphone er adgang til en voksenverden, de fleste børn ikke har hverken behov for eller godt af. Her er nogle overvejelser, du burde gøre, inden du putter en smartphone i hånden på dit barn.

Sæt regler

Inden du giver dit barn en smartphone, så sæt nogle regler og grænser. Hav en samtale med dit barn omkring reglerne, og hvordan de vil ændre sig over årene, som barnet bliver mere modent. Nogle ting du burde tage stilling til er hvem, der betaler for telefonen? Hvem er ansvarlig for telefonen? Hvem skal kende koden til telefonen? Hvem ejer telefonen? Hvad sker der, hvis telefonen bliver væk eller går i stykker? Hvornår må telefonen bruges? Ved at besvare de spørgsmål tidligt i forløbet, så undgår du diskussionerne efter, at barnet har fået telefonen, fordi i var blevet enig om ovenstående inden barnet fik adgang til mobilen.

Sæt et godt eksempel

Hvis du vil have dit barn til at have et sundt forhold til telefonen, er du nødt til selv at sætte et godt eksempel. Det kan godt være svært, eftersom du jo er voksen og altid kan bruge den “undskyldning”, men det kunne faktisk være rigtig god hjælp til dig også, fordi du måske vil tænke mere over hvor meget, hvornår og hvordan du bruger din telefon.

Lad være med at skriv til dit barn hele dagen

Når dit barn er i skole, er det ikke nødvendigt at sende dem en sms. Det vil ofte forstyrre dem – enten midt i timen eller i deres sociale adfærd. Husk også, at når du skriver en besked til dit barn, så læser barnet beskeden og kan dermed ikke høre den kærlighed og omsorg beskeden er skrevet med.

Teknologisk klogt barn

Fordelen ved at introduce en smartphone og børns øvrige teknologiske varer til dit barn i en tidlig alder er også, at dit barn hurtigere og tidligere bliver god til at bruge moderne teknologi. Det kommer muligvis på en bekostning af, at barnet bruger mindre tid på kreativ leg og andre gavnlige handlinger.

Hvad gør de andre forældre

Det er en god ide at åbne en diskussion med klassens øvrige forældre for at høre, hvornår de har tænkt sig at give deres barn en smartphone. Der er ingen grund til at give dit barn en smartphone, hvis ingen andre i klassen har en smartphone. På den anden side vil dit barn føle sig udenfor hvis alle andre har en smartphone og det ikke selv har.

Der er ikke en bestemt aldersgrænse for, hvornår dit barn skal have en smartphone, men overvej hvornår barnet er modent nok, og hvornår det er nødvendigt.

 

mts_cool