Mindre stress og mere tid i hverdagen

I mange børnefamilier opleves hverdagen som stressfyldt, Der skal smøres madpakker, ungerne skal køres til fritidsaktiviteter og legeaftaler, der skal laves mad, puttes og læses godnathistorier. Samtidig skal mor og far passe deres job, og mange sukker efter mere tid og mindre stress. Arbejdstiden er dog blevet kortere med tiden, så mere stress skyldes ikke længere arbejdsdage. Måske er det snarere alle kravene i familien, som stresser både forældre og børn. En undersøgelse om danskernes medievaner

viser, at familier bruger lige så meget tid på Facebook som på nærvær i familien og tv-kiggeri. Derudover kan der være for mange aktiviteter i kalenderen. Det er nødvendigt at prioritere og planlægge hverdagen på en måde, som skaber mere luft og mindre stress.

For meget tid på Facebook og for lidt tid på nærvær

Hvis I gerne vil have mere tid i hverdagen, så er det nødvendigt at prioritere og f.eks. skrue ned for brugen af sociale medier. Sørg for at være nærværende omkring middagsbordet i stedet for at tjekke sms, og når du overværer sønnens fodboldkamp, så vær til stede i stedet for at være på Facebook eller tage billeder.

God planlægning skaber overblik og tid

Lav en ugeplan, hvor I skriver ned, hvem der har hvilke praktiske opgaver i ugens løb. Dermed er det tydeligt for voksne og børn, hvem der laver mad, handler ind, rydder op, afleverer og henter børn. Derudover er det en god ide med en familiekalender, hvor I kan skrive ned, hvilke aktiviteter det enkelte familiemedlem har. Hvornår skal sønnen til fodbold og datteren til spejder? Hvornår skal mor ud at løbe, og hvornår tager far i træningscentret? Dermed kan I også se, om der er nogle aktiviteter, der overlapper hinanden, så I kan korrigere det. I bør også overveje, om I har for mange aktiviteter i kalenderen i hvrdagen eller weekenden, for det kan også skabe stress, hvis I oplever, at I løber med tungen ud af halsen for at nå det hele.

Drop de høje forventninger

Mange børnefamilier stiller urimeligt høje krav til sig selv om, at alt skal være perfekt. Der skal være rent og ryddeligt, hjemmebad og madlavning fra bunden af. Sænk forventningerne og få eventuelt indkøb leveret, og måske kan I godt leve med et par nullermænd i hjørnerne, hvis I til gengæld har tid til at tale sammen omkring middagsbordet eller slappe af sammen i sofaen.

Tid til at lave ingenting i weekenden

Har I haft en stresset uge, så er der ikke nogen god ide at fylde weekenden med aktiviteter. Beslut jer for en enkelt aktivitet som f.eks. at få gæster, tage på familiebesøg, tage på cykeltur, eller andet. Både voksne og børn har brug for pusterum til at lave ingenting og kunne slappe af. Det er også en måde at få ladet batterierne op på igen.

mts_cool